Hjem Ingredienser Bruk, testing, kvalitet Eteriske oljer Andre produkter
Bestilling
Ansiktspleie Kroppspleie
Hårpleie Solpleie Lenker Om oss



Litt om ingrediensene i mine produkter

Aloe vera (Aloe barbadensis) er en klar gele som virker lindrende på eksem, psoriasis, kløe, svie, minsker smerte. Geleen kan være meget effektivt på solskader og brannsår. Den myker opp huden, og det sies at den holder rynker i ”sjakk”. Aloe vera virker koagulerende. I hårpleie brukes den mot flass og kløe. Gir sjelden allergiske reaksjoner.

Aprikoskjerneolje
(Prunus armeniaca), raffinert. Spesielt godt egnet i solkremer for sine beskyttende egenskaper. Trekker raskt inn og virker mykgjørende på huden. Eneste oljen jeg ikke har fått tak i garantert uraffinert.

Arnicatinktur (Arnica montana), virkestoffer: Eteriskolje og garveemne. Arnica brukes først og fremst ved bloduttredelse, hevelse i forbindelse med forstuing, slagskader og klemskader. Kan også være fin for betennelse i harsekker og insektsbitt. Må ikke brukes i opne sår, de aktive emnene trenger da for fort igjennom og kan  være giftig.

A-vitamin (Retinol palmitate) brukes først og fremst i antirynkekremer og vitaminkremer. Fin til tørr, ømfintlig voksen hud, og god mot urenheter.

Avokadoolje (Persea gratissima), kaldpresset. Næringsrik, beskyttende, mykgjørende og fuktighetsbevarende. Gir en fantastisk lød og den tas raskt opp i huden. Det høye vitamininnholdet gjør at den egner seg meget bra i kremer, da vitaminene gir en viss beskyttelse av huden. Oljen virker også lindrende mot solskader, og gir nydelig glans til leppeprodukter. Denne oljen brukes ofte (men dessverre i små mengder) i dyre luksuskremer i kosmetikkindustrien. Noen få mennesker reagerer allergisk.

Bisabolol (Matricaria chamomilla). Fin til babyprodukter, virker betennelsesdempende og beroligende på huden. God på ømfintlig hud.

Bivoks (Cera alba). Jeg bruker råvarer fra egne bier. Brukes i små mengder i hudkrem. Den gir en beskyttende effekt, og den er mykgjørende. Bivoks gjør kremen stivere, og er kjempefin i leppeprodukter. Tetter ikke til porene. 

Blå Kamilleoje (Matricaria recutita). Ekte kamilleolje, meget kostbar. Må ikke forveksles med romersk eller hvit kamille som er en rimelig variant som ikke er så effektiv. Kamilleblå har en spesiell lukt. Hjelper for tørr og ømfintlig hud, betennelser, eksemer, til babyprodukter, smertestillende, leddsmerter og ømme muskler. Kamilleblå er en mild eterisk olje.

Deodoranttinktur (etanol, ikke denaturert) til å løse opp eteriske oljer, brukes i små mengder, mindre enn i lettøl.

Duftolje, blanding av eteriske oljer og naturidentiske stoffer for duftens skyld.

E-vitamin, (tocopherol) vitaminet stimulerer oksygenopptaket. Beskytter mot solbrenthet. Den trekker raskt inn i huden. Hjelper på tørr hud, lindrer kløe og eksem. Motvirker frie radikaler. Den har også konserverende virkning.

GLA-olje nattlysolje (Oenothera biennis) forebygger tørr hud, hjelper mot eksem, øker oksygenopptaket i hudcellene. Meget god for aldrende voksen hud som trenger ekstra tilskudd.

Glyserin (Glyserol, glyserolalkohol). Kjemisk sett er glyserin en treverdig alkohol. Den finnes naturlig i vegetabilske og animalske oljer. Jeg bruker vegetabilsk glyserin, en tyktflytende klar væske.  Det er et velprøvd fuktighetsbevarende middel i kremer og lotions for sprukken og tørr hud. Den er god for alle hudtyper. Glyserin brukes også i deodoranter, tannkrem og hårpleieprodukter.

Jojobaolje (Simmondensia chinensis). Jojoba er en kostbar voks som mykgjør og beskytter bra i kaldt vær. Voksen trekker raskt inn uten å føles klebrig. Utmerket på tørr eksem og psoriasis. Kan brukes som fuktbindende hudolje etter dusj og karbad, eller som badeolje. Naturlig solfaktor. Sies å hjelpe til hurtigere bruning. Bra for aldrende, tørr hud, kan brukes som den er, som fuktighetsbevarende nattkrem. Skal ha en god effekt på uren hud i små mengder. Brukes i shampo og balsam mot kløe og tørr hodebunn. Bra for tørt og skadet hår. Bruk gjerne noen dråper i hårtuppene.

Kakaosmør (Theobroma cacao) er beskyttende og fuktighetsbevarende. Fin til tørr og ømfintlig hudtype. De fleste tåler den. Den brukes i sjokolade.

Kamilletinktur
(Matricaria chamomilla) virkestoffer: Eteriskolje som i sin tur inneholder bisabolol og matricin. Brukes utvortes for sin  betennelse, bakteriehemmende og sårlegende egenskaper. I hårpleie brukes den som  hjelp til regenerering av slitt og skadet hår.

Kaliumsorbat 
(Potassiumsorbate) Et av de minst allergifremmende konserveringsmidler brukt i mat og hudpleie.


Karnaubavoks
(Copernica cerifera) som annen voks, mykgjør, beskytter og gjør kremer stivere. Tetter ikke til porene. Gir glans og stabilitet til leppeprodukter.

Karotin (Daucus carrota). Kraftig oransje tykk væske. Den inneholder masse A-vitaminer. Den brukes i solkremer og fremmer bruning. Hjelper til med å fremme ny celledannelse i huden og er brukt i antirynkekremer og vitaminkremer.

Karragen (Chondrus crispus). Tørket rødalge. Brukes som fortykningsmiddel i shampo, balsam, deodorant og tannkrem.

Kritt (Calcium carbonat). Slemmet renset tannkritt.

Lanettevoks (Cetylalkohol) konsistensgiver og emulgator, fuktighetsbevarende, fettsyrer fra kokosolje.

Lanolin (Adaps lanae) utvinnes fra saueull. Den virker beskyttende og bevarer fuktigheten i huden. Lanolinen ligner menneskets eget fettstoff og tas lett opp i huden. Fin til tørr hud, brukes i behandling mot seborré og annen eksem.  Det finnes noen som er allergiske mot lanolin.

Melkesyre (lactic acid) laget av melkesyrebakterier. Brukes i små mengder for å regulere PH verdien i kremer og deodoranter. Den virker bakteriehemmende i deodoranter og den hemmer uønsket lukt. Brukes i peelingkremer og er fin mot store porer og uren hud. Melkesyren har også en konserverende virkning.

MF-fett (Sodium Stearoyl Lactylate) er vegetabilsk emulgator, laget av VE-fett og melkesyre.

Myrratinktur ( Commiphora myrrha) brukes mye som røkelse. I hudpleie virker myrra sårlegende, betennelsehemmende og sopphemmende. Den er derfor egnet ved eksem, hudsprekker, fotsopp, moden hud og det sies at den hjelper mot rynker. I hårpleie er den fin til  behandling av skadet og slitt hår. Myrra virker regenererende.

Natriumbenzoat (Sodium benzoat) er benzoesyrens salt. Brukes som konserveringsmiddel blant annet i mineralvann, syltetøy og kosmetikk. Noen produsenter kaller stoffet ”tyttebær”.

NFF (Sodium Lactate, Sodium PCA, Urea, Hydrolized Vegetable Protein, Sodium PH, Squalane)
er fuktbinder utvunnet av hydrolysert vegetabilsk protein fra soyabønner og aspargis ekstrakt. NFF er testet på mennesker og disse tester viser at kremer med NFF gir 60-70 % bedre binding av fuktighet i huden enn kremer uten. Man kan si at NFF binder fukten litt dypere i huden.

Nypefrøolje (Rosa canina) naturlig innhold av retinsyre (A-vitaminsyre) har også noe E- vitamin. Nypefrø oljen virker mykgjørende og fuktighetsbevarende og den trekker raskt inn i huden eller håret. Oljen  brukes først og fremst til tørr, aldrende og trøtt hud. Nypefrø oljen sies å være effektiv mot aldersflekker, arr og skal kunne minske håravfall.  

Olivenolje
(Olea europea), kaldpresset. Mykgjør og beskytter huden. Den er næringsrik. Kjempefin i renseprodukter.

Peppemynteolje (Menta piparascens). Brukes som smakstilsetting og desinfiseringsmiddel i tannkrem.

Propolistinktur (Propolis cera)
Kalles naturens eget antibiotika, og det sies at den hjalper mot sår hals, beskytter tannkjøttet, acne, småsår, blemmer, er lokalbedøvende, og virker betennelsesdempende,. kan hemme herpesvirus, fin i eksemmiddel, stimulerer hvite blodlegmer og imunforsvaret. Antibaktriell, sopphindrende og er en god antioksidant. Anbefalt dosering 10-30 dråper 2-3 ganger daglig med et glass vann eller juice, best før mat. Propolis inneholder A og B og E vitaminer, masse mineraler (ikke svovel), 16 av 20 aminosyrer. Det er regnet ut at det finnes ca 300 stoffer hvor halvparten er antioxidante flavoider. Propolisen kommer fra Fagerstrand på Nesodden, jeg har egne kuber som jeg steller pent med og derved full kontroll hele  veien

Rapsolje (Brassica napus), kaldpresset. Oljen har et svært høyt E-vitamin innhold, den trekker langsomt inn i huden. Mykgjør og beskytter. Den er fin i kremer der man trenger oppbløting av tørr hud og skorper.

Ricinusolje (Ricinus communsis), kaldpresset. Beroligende, mykgjør og beskytter huden. Absorberes langsomt. Brukes i kremer der det er viktig at oljen ikke suges opp for raskt for eksempel på tørre steder som: Albuer, knær, eksem og psoriasis. Små mengder i hårbalsam gir den glans uten å fette.

Ringblomsttinktur
(Calendula officinalis),  virkestoffene er 0,02 % eteriskolje, karotin, xantofyll, saponiner, salicylsyre, harts og slememne. Den virker betennelseshemmende og fremmer sårleging. Ringblomst kan brukes til behandling av kroniske plager som liggesår, bensår, eksem, frost og brannskader.

Rosmarintinktur (Rosmarinus officinalis), virkestoffer: 1-2 %eteriskolje, ca 8 % garveemne og saponiner. Brukes som omslag etter støt og slag. Den påskynder leging av småsår i huden. Den brukes også for å stimulere blodsirkulasjonen og gir bedre elastitet.. Fin for livløs og uren hud. I hårprodukter er den god for fett hår og flass og
som  hjelp til regenerering av slitt og skadet hår.

Rølliktinktur (Achillea millefolium), virkestoffer: Eteriskolje og garveemne. Brukes først og fremst for sine antiseptiske, betennelsehemmende og sammentrekkende effekt ved behandling av sår, hudskader og brannskader. Det sies at ryllik stopper en lett blødning og at den har en beroligende effekt på huden.

Sheasmør (Butrospermum parkii) utvinnes av sheatreets nøtter. Smøret har et naturlig innhold av sårlegende allantoin. Det er meget hudvennlig og det er spesielt bra for tørr hud, eksem, kløe og solskader. Den kjemiske oppbyggingen kan minne om kortison.  Nesten alle tåler sheasmør.

Solsikkeolje (Helliantus annus), kaldpresset. Absorberes raskt inn i huden. Passer godt i produkter som ikke skal være så fete og tunge. Fin til både tørr og fet hudtype.

Såpebase. Vann, propylenglycol, natrium stearat, natrium laureth sulfat, glyserin, sucrose, natrium cocoat, natrium xylen sulfonat, natrium lauryl sulfat, stearinsyre.

Tiosol (Titanium Dioxide,Cocos nucifera) er et finknust mineral som er blandet med kokosolje. Den virker som et fysisk solfilter, mot UV A, B, + en del C stråler.  Den hjelper også på soleksem. Ved høy solfaktor blir kremen litt blålig, jeg tilsetter da karotin og får en mer hudvennlig farge.

Tistelolje (Chartamus tinctorius), kaldpresset.  Mykgjørende, men ikke så beskyttende som andre fetere oljer, trekker svært raskt inn i huden.  Meget bra i lettere kremer som skal trenge raskt inn. Veldig bra for fet hudtype.

VE-fett (Glyseryl stearat), naturlig emulgator, laget av kokosfett. 

Vegetal (Cetearyl glucoside), naturlig emulgator som brukes for å kunne blande fett og vann for få det til å ”henge” sammen. Lages av kokosfettsyrer.

Violrottinktur (Iris germanica eller Iris florentina), virkestoffer: Eteriskeoljer, glykosider, garveemne og  stivelse. Tinkturen virker bra for å bedre elastiteten og bevare fuktighet i huden. Tinkturen brukes også i parfyme som fiksativ. 

Xantangum Fremstilles ved at sukker og mais tilsettes en spesiell type bakterier, for så å gjære. Brukes som bindemiddel i leskedrikk, majoneser, kaker og kosmetikk. Et mildt og snilt fortykningsmiddel som sjelden gir allergiske reaksjoner.


Hjem Ingredienser Bruk, testing, kvalitet Eteriske oljer Andre produkter
Bestilling
Ansiktspleie Kroppspleie
Hårpleie Solpleie Lenker Om oss